Kennissessie Tony Bosma 10 september NH Hotel Zandvoort werken nieuwe stijl

Geplaatst op Geupdate op

KLMOPENDonderdag 10 september, in vergelijking tot de dagen ervoor een mooie (na)zomerdag. 19 graden is de verwachting, maar in de ochtend is het nog wat fris. De gasten worden van de parkeerplaats op circuit Zandvoort naar het NH Hotel gependeld in de Ricoh Mini Coopers. Beetje bij beetje druppelen ze allemaal binnen en bij aanvang is de zaal vol.

Lauren Somer opent de sessie door te vertellen wat het thema van de dag is, wie Ricoh is, wat Ricoh doet en hoe Ricoh een verandering doormaakt. Pieter Rahusen neemt het woord over en neemt ons mee op een korte reis door wat veranderen is. De mensen in de zaal maken instemmende geluiden als Pieter een voorbeeld noemt. ‘Vroeger op de basisschool in groep 3 stond er een juffrouw voor de klas die dag in dag uit informatie zond. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van digitaal onderwijs op maat’, aldus Pieter. Vervolgens wordt er een filmpje
afgespeeld met daarin (bekende) personen die al eens eerder het verschil hebben gemaakt. Mensen met lef en een eigen visie. Mensen als Gandhi en Martin Luther King.

FB_20150910_11_45_38_Saved_Picture

De kern van de sessie wordt gegeven door Tony Bosma: trendwatcher en futurist. Tony is heel duidelijk over wat hij wil bereiken die morgen. Zijn doel is om de gasten uit te dagen, aan het denken te zetten. Volgens hem trekt de mens bestaande kennis te weinig in twijfel. ‘Intelligentie is het in twijfel trekken van wat je denkt te weten, niet het reproduceren van wat je weet’, aldus Tony. Hij geeft aan dat mensen geconditioneerd worden: vanaf je 4e of 5e levensjaar ga je naar de basisschool, vanaf je 12e jaar ga je naar de middelbare school, vervolgens moet je een opleiding kiezen en in principe is het de bedoeling dat je daar je werk van maakt. ‘Kinderen zijn nog echt, maar in de loop van de tijd word je steeds minder jezelf’, zegt Tony. Hij herhaalt dat hij de gasten wil uitdagen, dat ze hun kritisch denkvermogen gebruiken. Hij ziet wel in dat het niet eenvoudig is om het verschil te maken, want degenen die niet aan regels en procedures voldoen, kloppen niet volgens de maatschappij. Dan stelt hij de volgende vraag: ‘Is het niet absurd dat degenen die op je geld passen meer verdienen dan degenen die op je moeder passen?’ De zaal wordt even onrustig. De gasten laten blijken dat ze het hiermee eens zijn.

Technologie en de ontwikkeling ervan zijn mooi volgens Tony, maar de mens moet zelf kritische vragen blijven stellen. Aanvoelen, inleven en begrijpen, dat is de taak van mensen. Mensen stellen de vragen, dat kan technologie niet doen. ‘Digitaal is het oude normaal, fysiek is het nieuwe uniek’, zegt hij. Weer reageren de gasten instemmend door te knikken of een geluid te maken. Denk na, pak vrijheden, dat is wat Tony ons wil meegeven. ‘Als je denkt dat het niet mogelijk is om het verschil te maken, dan heb je nog nooit in een kamer met één klein mugje gelegen’, sluit hij af. Met die zin wordt de sessie in een zaal vol hard lachende mensen afgesloten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s