Platform Aandacht voor Zorg zet zorg in een ander daglicht

Geplaatst op

Stel je eens voor… We gaan er even vanuit dat zorg niet aan ziek zijn gekoppeld is. En de mensen die nadenken over hoe dit ingedeeld wordt, zijn nu eens niet alleen de medewerkers uit de branche. Dit keer steken mensen uit andere sectoren – niet alleen mensen uit de zorg, maar ook bijvoorbeeld wetenschappers, ict’ers en sporters – de koppen bij elkaar. Klinkt goed, toch? Dat dachten ook de initiatiefnemers van het Platform Aandacht voor Zorg. Daarom richtten zij een denktank voor de gezondheidszorg op.
Een denktank oprichten buiten de kaders van je eigen sector en die verschillende werelden aan elkaar koppelt, klinkt misschien heel ambitieus. En dat is het ook. Maar het Platform Aandacht voor Zorg is meer. Althans, dat vertelt Wil Zwart, één van de initiatiefnemers. Zij is oprichter van het platform en legt uit wat het idee achter deze denktank is en wat ze willen bereiken. “We willen bruggen bouwen. Tussen mensen en branches. En krachten bundelen. De zorg zoals het nu georganiseerd is, staat onder druk. Maar zorg hoeft in de toekomst helemaal niet per se vanuit één domein georganiseerd te worden. Sterker nog: liever niet. Daar willen wij een bijdrage aan leveren.”

Speciale aandacht voor het organiseren van zorg van de wieg tot het graf

Terug naar den beginne… Het Platform Aandacht voor Zorg is op een bijzondere manier ontstaan. Wil Zwart vertelt: “Ik was bij een congres voor zorginnovatie. En zoals dat gaat tijdens dit soort events, kwam ik met een aantal mensen in contact. Eén van hen was Pieter Rahusen. Tijdens ons gesprek bleek dat wij dezelfde gedachten en vragen over de zorg hadden… Hoe kan je in de toekomst zorg van de wieg tot het graf organiseren? Het moet anders. Maar hoe? De zorg zit vast in het eigen domein. Hoe krijgen we ze in beweging? En in contact met andere mensen uit andere branches? Daar moesten we eerst eens wat meer mensen voor verzamelen. Met een groep kun je meer. En als we ervoor zouden zorgen dat er veel mensen uit verschillende branches bij betrokken raakten, dan zouden we samen ook echt out of the box kunnen denken. Zo kwam de bal aan het rollen.”

Aandacht en focus gebundeld: samen met andere ogen naar de zorg kijken

Ondertussen is het Platform Aandacht voor Zorg als denktank actief en de initiatiefnemers zijn met een aantal zaken bezig. Eén daarvan is SamenZorg Online. Wil Zwart: “Dit project kwam toevallig op ons pad. Maar het past perfect binnen onze visie. Door jongeren te koppelen aan ouderen en ze uit te laten leggen hoe ze met een computer overweg moeten, helpt het ouderen op een andere manier in contact te blijven. Maar dat niet alleen. Dit project helpt niet alleen de oudere die op dat moment zorg nodig heeft. Jongeren denken hierdoor ook na over hoe dat moet als zij zorg nodig hebben. En zij zullen veel eerder geneigd zijn zelf een dossier op te bouwen. Niet alleen als het gaat om ziek zijn, maar juist als het gaat om gezond blijven. Wat doe je aan sport en hoe zet je voeding in om niet ziek te worden? Dat zullen zij eerder in kaart brengen. Zo’n dossier zorgt voor inzicht en daarmee kun je in de toekomst ook betere zorg bieden. Een stap in de goede richting, vinden wij. Daarom hebben we besloten om praktische hulp te bieden en mee te denken. We helpen SamenZorg Online een business case op te zetten. Zo kunnen de initiatiefnemers van het project straks verder. In verbinding met ons.”

Het Platform Aandacht voor Zorg zoekt nog meer interessante projecten!
Wat brengt de toekomst voor het Platform Aandacht voor Zorg? Wat zijn ideeën van Wil Zwart hierover? “Mensen zorgen ook op andere manieren voor elkaar. Zorg is namelijk niet alleen aan ziek zijn gekoppeld. Daarom hoop ik ook dat we zoveel mogelijk mensen uit zoveel mogelijk verschillende branches bij elkaar kunnen brengen om samen na te denken over zorg. Als we mensen out of the box kunnen laten denken, kan er – denk ik – een enorme olievlek ontstaan. Er zullen namelijk nieuwe samenwerkingsverbanden mogelijk worden. En ik hoop dat daaruit weer nieuwe projecten ontstaan. Het platform blijft ondertussen bruggen bouwen, zoeken naar verbinding. Ik heb mijn voelsprieten in ieder geval uit staan en ben altijd op zoek naar een nieuw project. Wat mij betreft kan die zich niet snel genoeg aandienen.”

Heb jij toevallig een project wat je onder de aandacht wil brengen bij het Platform Aandacht voor Zorg? Wil je meedenken? Of heb je een goed idee? Ik – Pieter Rahusen – ben ook betrokken bij het platform Aandacht voor Zorg en kan je misschien wel verder helpen…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s