Hoe technologie en digitalisering ervoor kunnen zorgen dat zorg beter wordt

Geplaatst op

Dat er de afgelopen jaren in de zorgsector enorm veel veranderd is, hoef ik je ongetwijfeld niet te vertellen. En dat er de aankomende jaren opnieuw tal van veranderingen zullen volgen, weet je vast ook. De grote vraag is…hoe ga je met al die veranderingen om als je in de zorg werkzaam bent? Wacht je af wat er gebeuren gaat? Of anticipeer je op wat je ervaart? Zet je zorg zelf in werking? Dat laatste doen de mensen die betrokken zijn bij het nieuwe project SamenZorg Online. Suzanne Walsteijn was facilitair manager en is nu trainer en adviseur bij het Netwerkcentrum. “De nieuwe WMO en alle veranderingen die dat met zich meebrengt zorgt ervoor dat we anders moeten nadenken over zorg.” Een fascinatie die ze deelt met Inge Muller. Zij was als vrijwilliger (en projectleider) al betrokken bij de voorloper van SamenZorg Online. “Het project SamenOnline zorgde ervoor dat ICT-leerlingen ouderen leerden omgaan met computers en het internet”, vertelt ze. “Toen de subsidie stopte, lag ook mijn project op z’n gat. Zonde, want ik zag het wel zitten er een vervolg aan te geven. En dat is wat ik nu – samen met Suzanne – doe onder de naam SamenZorg Online.”

Een slimme combinatie tussen het inzetten van zorg en het gebruik maken van technologie
SamenZorg Online heeft meerdere pijlers. Het project wil jongeren in contact brengen met ouderen en mantelzorgers. Zo kan een sociaal isolement voorkomen worden, terwijl het jongeren leert wat meedoen in een participatiemaatschappij betekent. En natuurlijk leren ze hun kennis te verspreiden. Het is educatief voor alle partijen. Maar SamenZorg Online doet meer. Het moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft of verleent, weet hoe je daar technologie voor kunt inzetten. Zo kunnen mensen langer in hun thuissituatie zorg ontvangen. En kunnen ze hun sociale netwerk in stand houden of zelfs uitbreiden. Op deze manier zijn veel partijen geholpen: jongeren (die of een studie doen die te maken heeft met ICT en technologie of eentje die gericht is op zorg), scholen, mantelzorgers, ouderen en zorgorganisaties. En zelfs softwarefabrikanten.

De eerste stappen naar een plan om zorg en digitalisering samen te brengen
Omdat SamenZorg Online een grote impact kan hebben, zoeken Suzanne en Inge samenwerking met diverse partijen. Zo kwamen ze met Wil Zwart in contact. Wil is initiatiefneemster van het platform Aandacht voor Zorg, een denktank die probeert partijen bij elkaar te brengen om samen te sparren over vraagstukken in de gezondheidszorg. “Als je ervan uitgaat dat zorg van de wieg tot het graf mogelijk moet zijn, moet je praten met andere partijen om te ontdekken hoe je dat vorm kunt geven”, vertelt Wil Zwart. Suzanne en Inge zagen met Wil een mogelijkheid tot samenwerking en presenteerden hun plannen. “Wij hopen samen met het platform een businesscase te kunnen opzetten”, zegt Inge. “En een vorm te bedenken waardoor dit project niet direct stopt als ook de subsidie er niet meer is. Dit werkt nu vaak zo en daar willen we vanaf. Zorg en digitalisering worden nu niet vaak samen in een zin genoemd. Dat vind ik jammer. Het kan namelijk zo leuk zijn. En ontzettend goed samen werken. Dat wil ik laten zien.”

De toekomst van de zorg ligt in de handen van goed gebruik van nieuwe technologie
De betrokkenheid van Suzanne Walsteijn getuigt nu al van een ander manier naar kijken naar samenwerking. Zij gaat namelijk binnenkort werken bij een organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in en rondom gebouwen. “Als beeldzorg toegepast kan worden tussen organisaties en mensen die zorg nodig hebben, creëert dit mogelijkheden om samen te werken met andere partijen.” Het opzetten, begeleiden en implementeren kan Suzanne realiseren vanuit haar nieuwe rol als adviseur en projectmanager. “En ik denk dat we dit nog verder kunnen doorvoeren”, aldus Suzanne Walsteijn. “Scholen, de middenstand, diëtisten, eerst en tweedelijns hulpverleners… allerlei mensen en organisaties kunnen door het omarmen van beeldzorg (door middel van een project als SamenZorg Online) ervoor zorgen dat er een wereld opengaat voor mensen die hun huis niet (goed) uit kunnen komen. En daar maak ik me graag hard voor.”

Geïnteresseerd in SamenZorg Online? Pieter Rahusen is ook betrokken bij het platform Aandacht voor Zorg. Hij weet meer over dit project en kan je alles vertellen over de vorderingen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s