Verbinding in de zorg (zoeken) via e-patiënt van Zorg naar Aandacht

Geplaatst op Geupdate op

Close_41De zorg staat onder druk. Je leest er van alles over in de krant, via social media en andere kanalen op het internet. Veel mensen vragen zich af hoe alle huidige veranderingen gaan uitwerken in de (nabije) toekomst. Sommigen van hen stellen serieus de vraag: als dit zo verder gaat, moet mijn moeder dan straks op straat slapen? Ik denk dat het zo’n vaart niet loopt. Tenminste… als alle professionals  in de zorg slimme keuzes maken. Volgens mij ligt de oplossing namelijk in een andere kijk op zaken. We kunnen heel wat veranderen als we van zorg naar aandacht gaan.

Als ik zo vrij mag zijn… de zorgsector is (enigszins) conservatief. Dit betekent voor veel patiënten dat veel zaken voor hen niet inzichtelijk zijn en ze binnen no time in ”de molen” terechtkomen. Want zo werkt het nu eenmaal binnen de zorg. Hier wordt via protocollen gewerkt. Een werkwijze die soms mensen tegen de borst stoot. De patiënt van nu is namelijk niet te vergelijken met de patiënt van zo’n pakweg tien jaar geleden. Vandaag de dag hebben patiënten zelf al uitgebreid onderzoek gedaan via onder andere het internet. Ze hebben hierdoor een eigen idee over hun eigen zorg en zorgbehoefte. En dat zorgt voor een verschil in inzicht. En juist dat verschil kan – volgens mij – leiden tot nieuwe ideeën en veranderingen in de zorg. Het wordt de hoogste tijd te verbinden. Tussen patiënt en professional, tussen vraag en aanbod en tussen protocollen en nieuwe (technologische) mogelijkheden.

Niet alleen het internet breng verbinding tussen arts en e-patiënt
Om duidelijk te zijn… Natuurlijk snap ik waarom professionals in de zorg niet altijd blij zijn met “Google-ende” patiënten. Er is online veel informatie te vinden. Maar de kennis of de informatie die wordt getoond ook echt klopt, die bezit de arts wel en de patiënt vaak niet. Maar de weerstand van professionals in de zorg tegen deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat het tussen vraag en aanbod in de sector helemaal scheef loopt. Dit is de ideale voedingsbodem voor verandering als je het mij vraagt. Het wordt tijd om te kijken hoe we samen naar medische sociale netwerken toe kunnen werken. Hoe er communicatie tussen professionals en patiënten kan zijn zelfs zonder dat ze elkaar fysiek ontmoeten (maar dus via het internet of via social media). Hoe verbinding te zoeken dus met een e-patiënt. En ik ben niet de enige die hier een voorstander van is…

De vier D’s die voor verbinding met de e-patiënt kunnen zorgen

Lucien Engelen, directeur REshape Innovation Center bij het Radboud University Medical Center, is zich niet alleen bewust van de hedendaagse veranderingen binnen de zorg… Hij heeft er ook eigen en sterk onderbouwde ideeën over. Hij praat bijvoorbeeld over de (Engelse) 4D’s (Delocalization, Digitalization, Dollars and Democratization) die een stappenplan vormen wat kan helpen te verbinden in de zorg. Hij schrijft hierover meer in een voorwoord van een bijzonder boek. Deze tekst kun je hier nalezen. Het boek is van Bertalan Mesko. Hij noemt zichzelf een medical futurist. Zijn missie? Het gat te dichten tussen zorg en technologische ontwikkelingen. Niet alleen omdat hij een nerd is… Juist omdat ook hij ziet dat dit de brug is tussen vraag en aanbod in de zorg. Dat op deze manier bedrijfsvoering en goede zorg hand in hand kunnen gaan. En dat zo de overstap kan worden gemaakt van zorg naar aandacht. En daar ben ik ook helemaal voor!

Om over dit soort problemen na te denken ben ik in een stichting stapt……………….

Wie of wat is ‘van Zorg naar Aandacht’?

van Zorg naar Aandacht logo finalStichting ‘Van Zorg naar Aandacht’ is een verbindingsplatform voor mensen, initiatieven en activiteiten, die het doel hebben om de kwaliteit van leven voor alle Nederlanders zo optimaal én persoonlijk mogelijk te maken. Dit doen we door niet alleen aandacht te hebben voor zorg, maar ook zorg te hebben voor aandacht, waarbij het welzijn van de mens centraal staat.

Waarom bestaan wij?

Omdat wij geloven dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd als je de mens centraal stelt om vervolgens vanuit die mens-behoefte goede zorg & aandacht te verlenen en te ontvangen. Dit willen wij waarborgen van de wieg tot het graf, mede door inzet van preventie, samen-redzaamheid en betaalbare zorg.

Hoe doen wij dat?

Wij verbinden mensen, faciliteren netwerken en ontplooien initiatieven om activiteiten te ontwikkelen die onze visie ondersteunen. Tevens bied dit een platform om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en (mede) vorm te geven.

Wat doen wij concreet?

  • Aandacht voor zorg organiseert bijeenkomsten voor mensen vanuit verschillende expertises en achtergronden (zoals sport, mantelzorger en ICT), die ons gedachten goed adopteren en daar een waardevolle bijdrage aan willen leveren. Door deze mensen samen te brengen kunnen ideeën worden gedeeld, initiatieven worden ontplooid en activiteiten worden ondernomen.
  • Aandacht voor zorg zoekt met initiators naar de mogelijkheden tot financiering.
  • Aandacht voor zorg zet zicht tevens in als klankbord en testforum om bestaande en nieuwe initiatieven te spiegelen en te toetsen.
  • Aandacht voor zorg is bereid om in samenwerking verbeteringsvoorstellen te doen en uit te werken.
  • Aandacht voor zorg zet waardevolle activiteiten en/of kansrijke initiatieven ‘in the spotlight’ om zo het bereik te vergroten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s