Wat patiëntveiligheid en informatie-uitwisseling met elkaar te maken hebben…
Volledige informatie-uitwisseling. Het klinkt misschien een beetje eng… in verband met veiligheid. Maar het tegendeel is waar. Uiteindelijk is iedereen er namelijk bij gebaat. Helemaal in de gezondheidszorg. En dan heb ik het niet alleen over professionals die op de hoogte zijn. Ook patiënten hebben er alleen profijt van als informatie goed, compleet en helder uitgewisseld wordt. Alles is op die manier namelijk traceerbaar. Van kleine pilletjes tot grote hulpstukken.
Wil je weten welke heup door welke orthopeed er wanneer is ingezet? Of wil je kunnen terugzoeken welk specifiek medicijn van een patiënt door welke arts wanneer is voorgeschreven? En wanneer deze is meegegeven door welke medewerker van welke apotheek? Zodat je een goed, passend advies voor de patiënt kunt formuleren? Dan ben je op zoek naar een informatiesysteem waar al dat soort informatie in terug te vinden is. En – het goede nieuws – is… dit is geen toekomstmuziek. GS1 Nederland is de non-profit organisatie die speciale codes levert waarmee je producten, locaties, medewerkers en patiënten traceert. Daarmee hebben ze de sleutel in handen voor het optimaliseren van logistieke en administratieve processen.
Openheid zorgt juist voor meer patiëntveiligheid
Wat moet Ricoh hier dan mee, hoor ik je denken… Dat is heel simpel: herinner je je nog mijn blog over de polsbandprinter?Met deze alles in 1 printer kun je onder meer etiketten/barcodes printen, polsbandjes maken en documenten printen. Stel je nu eens voor hoe handig dit zou kunnen werken als je die polsbandjes kan koppelen met de GS1-codes… Dan kan de hele zorgketen met één unieke code werken gekoppeld aan een individu. Uiteindelijk werkt dit hartstikke efficiënt want zo neemt het aantal vermijdbare fouten af en verlopen terugroepacties sneller en beter. Je kunt je dus wel voorstellen wat dit voor de patiëntveiligheid betekent.
Volledige informatie-uitwisseling is ook nog eens kostenvriendelijk
Ik haalde het ook in het blog over de polsbandjes aan… Als geld een issue is (en ik weet dat in de zorgsector budgetten zwaar onder druk staan), dan is het noodzakelijk dat de kostprijs daalt. Dat kan door de polsbandprinter aan te schaffen. Maar dit geldt ook de GS1-codes. Het gebruik van de unieke codes zorgt namelijk voor een beter voorraadbeheer. En combineer je dat met identificatie van de Ricoh printer, dan heb je een zo goed als waterdicht systeem. Ik hoop dat dit snel in de praktijk duidelijk wordt.
Meer informatie over GS1 in de gezondheidszorg:
ICT-StandaardenInDeZorgTraceerbaarheid20Mei2014
http://www.gs1.nl/content/gezondheidszorg
Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust aan Pieter Rahusen. Hij is onze expert.