Professionals brainen verder over de toekomst van de zorg

Geplaatst op Geupdate op

Een tijdje geleden schreef ik op dit blog  een verslag van een inspirerende  eerste brainstorm over samenwerken in de zorg. Dat verhaal lees je hier onder. Een tafel  vol verschillende professionals die out of the box van gedachten wisselden over; hoe om te gaan met opgelegde veranderingen en stijgende kosten in de zorgsector.  Waardoor het steeds meer noodzakelijk wordt op een andere manier naar zorg te kijken. We kunnen niet zo doorgaan! Trends  zoals de patiënt centraal stellen, selfservice en de toename aan informatie, digitale gegevens en het ontsluiten ervan,  passeerden tijdens de eerste brainstorm de revue. Onlangs werd brainstormsessie nummer twee georganiseerd. Ik breng je graag op de hoogte van de uitkomsten van deze opnieuw geslaagde dag.

In de zorgsector zijn tal van trends en ontwikkelingen te ontdekken. Zo legt de politiek steeds meer nadruk op het (gereguleerde) marktdenken. De machtstructuren veranderen .Hierdoor wordt de onderlinge concurrentie steeds belangrijker. Ook in een sector zoals de zorg. Daarnaast worden er op grote schaal tal van (medisch) technologische uitvindingen gedaan. Die verruimen de behandelings mogelijkheden  binnen de zorg  en bepalen nu al in grote mate hoe er binnen de zorg gewerkt wordt of kan worden. Invloed van technologie zal in de toekomst zeker niet afnemen. Tel daar bij op dat we met z’n allen steeds langer leven en je weet meteen dat hoe omgaan met zorgvraagstukken voor een belangrijk deel wordt bepaald door economische en sociaal-demografische factoren. En ook dat zag ik tijdens deze brainstorm. Wat je wilt en wat mogelijk is, komt niet altijd overeen.  Centraal stond de vraag:  als je gezondheid/zorg en welzijn wilt van de wieg tot het graf, met als uitgangspunt dat je dit wilt bereiken zonder toename van de kosten, hoe zou je dit kunnen doen. Yvonne van Kemenade en Wil Zwart zetten hiervoor eerst hun visie en ideeën uiteen en gaven een schot voor de boeg.

Zorgvraagstukken die ter tafel kwamen
Vragen die tijdens de sessie onder andere ter tafel   kwamen… Het wordt steeds belangrijker mensen uit zorg te houden,  en uit zorg te krijgen middels preventie, en gerichte nazorg en begeleiding. De chronische zorg is een grote kostenpost binnen de Nederlandse gezondheidszorg. De ziekte gerelateerde kosten kunnen met minimaal 30 % afnemen als je gericht inzet op gezondheid i.p.v. op ziekte en behandeling. Ligt de focus op zorgkosten dan nu wel goed? Lopen we niet achter de feilen aan door uit te gaan van omstandigheden waarin al zorg nodig is Hoe kan  je (extreme) zorgkosten dan voorkomen? En hoe maak je het concreet  mogelijk om, tegen de huidige kosten, goede zorg te kunnen blijven verlenen? Er zijn heel wat kansen en mogelijkheden te benoemen, maar ook zeker bedreigingen en beperkingen. Eén ding is duidelijk: we kunnen niet op de huidige voet blijven doorgaan. Dat is onbetaalbaar. Maar hoe we vraag en aanbod in de toekomst nu het best aan elkaar gaan verbinden, dat is vraag twee.

Opties die de moeite van het ontdekken waard zijn
Natuurlijk hadden de diverse professionals ideeën. Drie ervan zijn wellicht snel concreet te maken. Als je nadenkt over een concept van geven en delen, is een Marktplaats van zorgverleners opzetten wellicht geen slecht plan. Mogelijkheid van zorg in natura betalen? Zo kan je Bitcoins of credits opbouwen en daarmee betalen. Dit maakt zorg betaalbaar(der) en socialer en je creëert een participatie maatschappij?

Een ander idee wat ter sprake kwam, was het opzetten van een dorp waar alles in het werk gezet wordt om de gemeenschap mee te nemen in de winst van gezamenlijk de scope leggen op  welzijn door gezond televen. Dit door inzetten van oner andere  sport, voorlichting, gezonde voeding. Deze micro-samenleving kan dan als voorbeeld dienen voor projecten die je later ook op grote(re) schaal kunt inzetten (olievlekwerking).

Tot slot was er het idee van het helder en zichtbaar maken van een specifieke groep mensen die gaan zorgsparen. Met die club zou je kunnen gaan werken via een pay per use-systeem. Dit kan werken als een pensioenpremie, je spaart dan dus voor zorg voor later. Dit heeft een positieve incentive en het verhoogt het self management van de (straks) patiënt. Zo knoop je meteen gezond zijn en zorg nodig hebben aan elkaar. En dus ook de kosten en opbrengsten van zorg. Dit levert winst op voor de zorgprofessional, maar natuurlijk ook voor de patiënt. Want daar draait het om.

Het vervolg staat al op de agenda
Met twee keer brainstormen zijn we er natuurlijk nog niet. Maar zaken worden wel steeds concreter. Een nieuwe bijeenkomst wordt dus zeker gepland. En dan komen we terug op de ideeën die nu zijn genoemd. Het wordt tijd om zaken per brainstorm praktischer te maken en uit te werken. Maar we kijken een volgende keer ook of er wellicht andere best practices te vinden zijn. Wie weet kunnen we daarvan leren? Imagine. Change. is een slogan die op deze manier steeds meer laat zien wat je werkelijk kunt doen. En sluit daarmee perfect aan op die andere (ook al zo bekende) slogan: Just do it! Wij gaan ervoor.

Ook meedenken op 12 mei ? Dat kan! Stuur een mail naar Pieter.Rahusen@Ricoh.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s