NEN 7510 vraagt om diensten voor informatie beveiliging

Geplaatst op Geupdate op

Ricoh verandert van productleverancier in dienstverlener op het gebied van document management. We helpen klanten bij het nadenken over vragen zoals: ‘optimalisatie van de machines die ze hebben staan, hoe kunnen ze informatie op een meer gestructureerde manier beschikbaar stellen?’ Met andere woorden, bij het nadenken over de inrichting van een document management systeem. Dat is vooral in de zorgsector belangrijk omdat de gevoeligheid van informatie daar nog groter is dan in veel andere marktsectoren. Samen met klanten, en met NEN, wil Ricoh de discussie aangaan over het optimaliseren van processen en het slim inrichten van het document management systeem.

De norm NEN 7510 is een door het Nederlands Normalisatie-instituut ontwikkelde norm voor Informatiebeveiliging voor de zorgsector in Nederland. De norm is gebaseerd op de Code voor Informatiebeveiliging. Voor de zorgsector is een aangepaste versie van de Code opgesteld. De reden hiervoor is dat er met name specifieke extra aandachtspunten zijn, zoals privacybescherming, en het taalgebruik, dat voor de zorgsector niet volledig duidelijk is. De NEN 7510 wordt onder meer aangevuld met NEN 7513, die richtlijnen geeft voor logging: het vastleggen van acties op het elektronisch patiëntendossier, zodat achterhaald kan worden wie er toegang heeft gehad tot het dossier.

Alle partijen in de zorgketen krijgen in de komende jaren steeds meer te maken met elektronische patiënten-,cliënten- en behandelgegevens. Dat maakt van privacybescherming een aandachtspunt. De regels voor het gebruik, het beheer en de aanpak van de informatiebeveiliging zijn voor zorgaanbieders extra aangescherpt. Het Nederlands Normalisatie-instituut ontwikkelde specifiek ek voor de gezondheidszorg de NEN 7510. Naast richtlijnen voor het borgen van kwaliteitscriteria voor informatiebeveiliging, vereist de norm ook dat de informatiebeveiligingsmaatregelen op controleerbare wijze zijn ingericht voordat kan worden gesproken over adequate informatiebeveiliging.

Voor meer achtergrond informatie zie:

  1. Blog NEN7510
  2. Ricoh Presentatie NEN7510

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s