Zorg vraagt om maatwerk aan ICT-leverancier

Geplaatst op Geupdate op

Zorg vraagt om maatwerk aan ICT-leverancier

Uit de enquête die vorig jaar is gehouden op het ICTzorg congres blijkt dat zorgorganisaties maatwerk geleverd willen krijgen van hun ICT-leverancier. Vaak is het probleem dat de ICT-leverancier standaard pakketten heeft, maar de zorgorganisaties allemaal uniek zijn en dus behoefte hebben aan maatwerk.

Een maatwerkpakket dus, de gulden middenweg, is dat de oplossing? Ik denk dat het begin van de oplossing ligt in consultancy. Er is een kloof tussen leverancier en zorgorganisatie. Het bleek tijdens het congres gisteren ook, dat de vraag vaak niet duidelijk is en daarmee de verwachtingen van beide kanten niet hetzelfde. Met een consultancyonderzoek, voordat een project start haal je die onduidelijkheid weg.

Het kan veel problemen wegnemen, maar is dit wel routine? Tijd is vaak een kwestie bij ICT-oplossingen. “Liever gisteren dan vandaag af”. Maar wanneer we kijken naar wat het oplevert en wat het kost, weegt de tijd niet op tegen de resultaten. Een consultancy onderzoek brengt in beeld wat de informatie is die gestuurd en ontvangen moet worden, welke processen hierbij betrokken zijn en nog belangrijker welke mensen.

Daarnaast moet er gekeken worden naar de financiering, interoperabiliteit, de interne en externe regels en wetten en de cultuur. Deze vier zijn vaak de muren om ICT-projecten heen, zoals Ruud Zondervan het mooi beschreef.

Vanuit de samenwerking tussen de zorgorganisatie, die opdrachtgever blijft, en leverancier, moet doorgepakt worden. Het doorpakken wordt makkelijker wanneer de basis goed is.

Plaats een reactie