Van Zorg 1.0 naar Zorg 2.0

Geplaatst op Geupdate op

Van Zorg 1.0 naar Zorg 2.0 

De zorg om informatie
Een tijdje terug las ik op zorgvisie.nl het bericht ‘Ziekenhuiswebsites bieden geen ruimte voor interactie’. De websites van ziekenhuizen zijn vooralsnog sterk aanbodgericht. Hiermee voldoen deze niet aan de wensen van de bezoekers die juist meer interactie wensen. Dit is opzichzelfstaand geen nieuw probleem en ook niet specifiek voor de zorg. De oorzaak van het probleem is wel zorgspecifiek, tenminste volgens internetgoeroe Vincent Everts. Hij stelt dat het ziekenhuis een instituut is dat draait om het handhaven van de positie van de medisch specialisten. Transparantie zou om die reden zoveel mogelijk tegengehouden worden.

Laaghangend fruit?
Is het vingerwijzen naar de specialisten wederom het laaghangend fruit waar voormalig minister van VWS, Ab Klink ook al naar greep toen bezuinigingen besproken moesten worden? Daar waren ook andere oplossingen voor, zoals ik 11 oktober al vertelde in het FD. Volgens Jan Pieter Helmolt, gaat het wel steeds beter. Hij stelt in eerder genoemde Zorgvisie artikel dat ziekenhuizen steeds beter vindbaar zijn op het internet, en dat de 8 UMC’s in ieder geval al samenwerken. Standaardisatie van content management systemen zou echter veel kostenefficiënter zijn, vult Krijn Schuurman verderop in het artikel aan.

Zorg 2.0
In zijn boek: ‘een heel klein boekje over Zorg2.0’, stelt Lucien Engelen dat alles in de zorg draait om het delen van informatie, tussen de patiënten onderling, maar ook tussen de zorgverlener en de patiënt. Is dit de transparantie waartegen medisch specialisten zich verzetten? Of is de bottleneck toch de technologie die de informatie-uitwisseling moet faciliteren? Informatielogistiek in de zorg blijft zowel een kwestie van cultuur als van techniek, zo lijkt het. Slim documentbeheer waarmee het mogelijk wordt om informatie te delen, is een van de onderwerpen waarover ik spreek tijdens Zorg & ICT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s